Članak
ČLANCI

Koliko je velik Svemir?

indeks


Konvencionalna teorija glasi da se Svemir proteže od femtometarskih dimenzija na mikro skali do 13.8 milijardi svjetlosnih godina na makro skali i da ga sačinjava stotinjak milijardi galaksija od kojih svaka sadržava stotine milijuna zvijezda.

Problem s tom teorijom je u tome što se virtualni univerzum, u kojem se odvija serijal kompjutorskih igrica Halo, sastoji od sličnih stvari (iz perspektive nekoga tko je u njega ukopčan), a ukupna veličina mu je 33.3cm x 27.4cm x 7.9cm. To su naime fizičke dimenzije Xbox One konzole.

Cijelo ovo sranje od svijeta nema dovoljno kompleksnosti da bi za njegovo stvaranje i održavanje trebalo više od nekoliko kauzalnih struktura kojima se astralnu tvar uobliči na određeni način. Naime cijeli ovaj Svemir funkcionira po vrlo jednostavnim pravilima zbog čega je informacijski gledano nevjerojatno dobro kompresibilan, a astralna tvar je inherentno intelektualna, dakle funkcionira kao ono što Kurzweil i njemu slični teoretičari zovu "computronium", odnosno materija koja je na takav način modificirana da funkcionira kao optimalno računalo; primjerice, materija CPU ili GPU jezgre je po toj teoriji napravljena od "computroniuma", odnosno, računalo ima svojstva kakva ima zato što ima > 0 udio computroniuma u svojem sastavu. E sad, budući da je na astralnom planu sama struktura stvarnosti takva da se snaga "računala" ne mjeri veličinom, nego intenzitetom "spellova" kojima je određena tvar nabijena, cijela ova stvar bi mogla stvarno izgledati tako da je netko uzeo astralni cvijet ili neki sličan objekt, nabio ga odgovarajućim spellovima koji definiraju pravila, i to bi bilo sasvim dovoljno da duša koja osjeti privlačnost prema "mirisu" koji taj "cvijet" emanira oko sebe bude uvučena u "stvarnost" unutar tog "cvijeta" i unutar toga percipira cijelu ovu našu fiziku, koja za sve praktične svrhe nema nikakvog razloga biti išta stvarnija od Halo-fizike, Starcraft-fizike ili Titanfall-fizike.

 

Pa si vi sad mislite.


Danijel Turina


toggle