Članak
ČLANCI

O učiteljima i potrebama

indeks


Pročitao sam nedavno na newsima jednu izjavu u autorstvu lika koji je i inače poznat kao sakupljač svih new age gluposti, ali ova me se i u toj selekciji posebno dojmila:

"Učitelj dolazi kad je učenik spreman".

Implikacija toga je naravno kozmička predestinacija, u kojoj se "nebeske sile" brinu za sve fizičko, po onoj Isusovoj gdje je svakom vrapcu prebrojeno perje, Jahve se bavi krojenjem odjeće poljskih ljiljana i gdje nema smisla ni sijati ni žnjeti. Po toj teoriji, kombiniranoj s malo istočnjačke brijice, kad se pojavi istinska karmička potreba učenika za inicijacijom u više razine spoznaje, ta potreba privlači pojavu učitelja koji je to znanje sposoban prenijeti.

Na stranu sad pitanje kakav bi to bio učitelj koji bi plesao kako bi tuđe karmičke potrebe svirale; bolje je pitanje zašto Bog nije bacio penicilin u krilo onima koji su umirali od bakterijskih bolesti tisućama godina? Zašto nije bacio u ruke kalašnjikov nevinim žrtvama nasilja od kamenog doba pa na ovamo? Zašto nije bacao manu s neba gladnima kroz povijest? Zašto nije ništa poduzeo da pomogne milijunima koji su u srednjevjekovnoj Europi izginuli od kuge? Ali zato možete biti sigurni da kad vama zatreba guru radi vašeg duhovnog razvoja, Bog će vam ga odmah poslati, a ako prvog ne prepoznate, poslat će drugog, ad nauseam. Točno onako kako je poslao penicilin pravednom čovjeku koji je u srednjem vijeku obolio od kuge.

Prosvijetljeni ljudi (na stranu sad definicija prosvjetljenja; recimo da su Buda i Milarepa prosvijetljeni i da kad govorim o prosvjetljenima mislim na taj red veličine bića) su rijetkost. Uopće nije sigurno da će u nekom konkretnom naraštaju postojati ijedna inkarnirana prosvijetljena osoba na svijetu. Također, uopće nije datost da će se prosvijetljenoj osobi dati baviti učiteljevanjem. Podučavanje učenika ni po čemu nije nužno za duhovno stanje prosvijetljene osobe, pa da bi on to morao činiti iz nekog karmičkog razloga. Dakle jedini siguran način da imate gurua u ovom životu jest da ste se prije ovog života s njim o tome dogovorili pa da slijedom toga imate simultane inkarnacije čije se "staze" križaju. To je recimo situacija koju su imali Babađi, Lahiri Mahaśaya, Śri Yuktešvar i Paramahamsa Yogananda. Očito je da je cijela ta "ekipa" inkarnirana u sklopu iste zamisli i na istoj liniji. Ukoliko se pouzdate u slučajnosti i "Božju providnost", u najboljem slučaju ćete završiti kao jedan od marginalnih, nepoznatih i neuspješnih sljedbenika nekog učitelja nepoznate duhovne vrijednosti.

Ukratko, koliko vam god učitelj trebao, ukoliko ga već odozgora niste doveli sa sobom, vjerojatnost da na njega naletite je manja od vjerojatnosti da dobijete na lutriji deset puta za redom. Karma naprosto ne funkcionira na takav način da bi netko odozgora - osoba ili zakonitost - ispunjavao vaše potrebe, duhovne ili fizičke. Ako ste se rodili u kamenom dobu, mogao vam je koliko god hoćete trebati iPad s bežičnim pristupom Internetu, niste ga mogli imati. Isto važi za antibiotike, serume protiv ugriza zmija, hranu, vodu, automobil, avion, kiruršku intervenciju, informaciju i duhovno vodstvo. Ako ste se rodili prije pet tisuća godina, moglo vam je Budino učenje trebati koliko god hoćete - ono još nije postojalo, i ako se sami tome niste bili u stanju domisliti, žalim slučaj. Meni bi recimo jako dobro došao svemirski brod s warp brzinom, ali budući da takva stvar još nije izmišljena, mogu se jebat. Isto je u mom djetinjstvu važilo za računalo na kojem sad tipkam ovaj tekst - takvo nešto tada nije postojalo, postojale su samo igračke s procesorskom snagom i memorijskim kapacitetom džepnog kalkulatora. Nije bilo Interneta, nije bilo mogućnosti dobavljanja različitih tekstova preko mreže - samo biblioteke tiskanih knjiga i računala koja su za sve praktične svrhe bila igračke. Isto važi za duhovne učitelje - koliko god da mi je nevjerojatno jako trebalo vodstvo, njega nije bilo, barem ne u fizičkoj formi, a za slijeđenje nefizičkog vodstva već morate biti svojevrsni majstor.

Što se prosvijetljenih majstora tiče, oni najčešće gledaju svoja posla, a povremeno to uključuje pokušaj podučavanja širih masa (a pod tim mislim "više od jedne osobe"). Kad se takav pojavi, ako ste nespremni, propustit ćete priliku, a možda ćete i napraviti sranje. Ako ste spremni, to vam može strašno koristiti, ali i ne mora - ovisno o tome koje izbore napravite glede svojeg duhovnog razvoja. Ali u svakom slučaju, bili vi spremni ili ne, to neće nimalo utjecati na pojavu učitelja, tako da vam je najbolje oslanjati se na svoje snage i biti u najboljem mogućem stanju, tako da učitelja prepoznate i od njega učite ako se pojavi, a ako se ne pojavi, iste sposobnosti morate upregnuti kako biste sami došli do potrebnih znanja i vještina. Definitivno najvjerojatniji način da sretnete prosvijetljenog majstora jest da postanete prosvijetljenim majstorom. Onda ćete definitivno biti spremni za pojavu takve osobe.


Danijel Turina


toggle