Članak
ČLANCI

Karma

indeks


On 03/28/2011 06:37 PM, erohero wrote:
> Da li je sve što se čovjeku događa rezultat samo njegova djelovanja?

Ne.

> Je li sve rezultat karme?

Karma je daleko kompliciraniji koncept od "sve se vraća, sve se plaća". U pravilu koncept karme nema veze s tim, tako su to zamišljali jako davno, par tisuća godina prije zrele teorije karme.

Karmu je moguće točno opisati, ali ne na jednostavan način, pa ću iskoristiti radnju dva filma.

U prvom filmu, "Terminator", inteligentan ali bezdušan stroj, vođen algoritmom, ubija ljude. Sve što taj stroj čini je karmički ništavno, jer karma nije vezana za djelatnosti nego za dušu. Naime, ako lavina na planini ubije čovjeka, nema "krivca", lavina ne snosi odgovornost, zato što je lavina bezdušni entitet. Takva karma je naiškarman, ništavna, jer nema djelatnika.

U drugom filmu, odnosno prvoj epizodi prve sezone serije "Deep Space Nine", Benjamin Sisko pronađe crvotočinu koja spaja alfa i gama kvadrant galaksije, a u samoj crvotočini žive nefizička bića transcendentalna prostoru i vremenu, koja imaju problema shvatiti koncept linearnosti i kauzalnosti koji je svojstven linearnim, vremenskim bićima. Budući da Siska doživljavaju na svoj način, dakle izvan vremena, scena u kojoj se fizički prividno nalaze dramatično se mijenja kako Sisko mijenja stanje svijesti. Okolina dakle prije svega odražava njegove unutarnje petlje u kojima je zamrznut, prije svega smrt njegove žene Jennifer u bitci protiv Borga kod sustava Wolf 359. Budući da mu je to centralna trauma, on plače i pita bića zašto ga stalno vode tamo, na što mu oni odgovore: "Ne, ti nas vodiš ovdje. Ti postojiš ovdje."

Karma, to ti je ono gdje postojiš.


Danijel Turina


toggle