Članak
ČLANCI

O vragu i vlasti

indeks


On 01/30/2011 10:13 AM, Branimir Maksimovic wrote:
>> >
>> > Kako to sad kad je malo prije govorio da je svaka vlast od Boga. :)
>> >
> U tome i jeste problem ;) recenzija Biblije u ta vremena, pogotovo
> kad vlast pise, je upitna. No ako je taj Bog Sanat Kumara vise
> je nego razumljivo ;)

Ja bih općenito bio jako skeptičan prema teorijama koje objedinjuju Boga, svijet i vlast. Naime čak i poprilično blesavom promatraču mora biti očito da ovaj svijet ne izgleda kao mjesto na kojem Bog ima vlast. Ateisti onda zaključuju da nema Boga, a Isus i Buda vele da tu vlada Mara, odnosno "knez svijeta" - vrag.

Ceterum censeo, ja sam se nakon puno godina odbijanja prihvaćanja te istine na kraju morao složiti s njima dvojicom, a sada se bavim prije svega pitanjima na temu "kako" - kako funkcionira njegova vlast nad dušama, kako privlači duše u klopku, kako obmanjuje, kako pod prividom "izjednačene i poštene igre" podvaljuje potpunu suprotnost, kako koristi mehanizme u svojoj vlasti za duhovno slamanje bića, a sve pod krinkom nekakvih laži na temu evolucije, duhovnog razvoja i sl.; stvari do kojih sam došao su takve da ti se naježi kosa i okrene želudac. Perfidne zamke, sakrivene sile daleko iznad mogućnosti detekcije i kompenzacije od strane "normalnih" bića, prijevare, isprogramirani astralni "filmovi" s prijevarnim racionalizacijama namijenjenim tome da duše povuku poteze koji su po njih fatalni, itd. Tu ima "ponešto za svakoga", kako veli Barnum. Jedne privlači ugodnim ali zasljepljujućim pričama o duhovnim vrijednostima ranjivosti i jednakosti koje omogućuju duhovni napredak kakav drugdje nije moguć. Za mrakove ima priču o mogućnosti dominacije, kontrole i vlasti nad drugima kakva drugdje nije moguća, hrani im ego slikama vlasti nad podložnim masama. Za treće ima priču o sakrivanju od Boga, čiji daršan ih peče i ne da im mira. Cijela stvar podsjeća na jednu epizodu Voyagera s nekim inteligentnim svemirskim entitetom u obliku nekakve maglice, koji je telepatski privlačio posade svemirskih brodova prema sebi s lažnim slikama koje bi im telepatski projicirao u svijest, a onda bi apsorbirao njihovu energiju u sebe.1

Iznad svega, anestezija/suspenzija intelekta emocijama, energija koja stvara želju da se ne "talasa previše", da se ne vjeruje u neugodne stvari, u stvari koje te stavljaju u poziciju suckera koji nema kontrolu nad situacijom. Ljudi vole sebe smatrati razumnim bićima, ali razumom upravljaju emocije (naime na temelju emocija biće bira što želi vjerovati ili ne, što želi prihvatiti ili ne), a emocijama, barem ovdje, upravlja prije svega snažno energetsko polje koje ih usmjerava, generira, usklađuje sa sobom, onako kako zemljino magnetsko polje usmjerava iglu kompasa.

Većina odgovora na pitanje "kako" mi je jasna. Nije mi jasno jedino "zašto", dakle kako je uopće taj došao u poziciju u kojoj je. Biljana veli da on njoj ne izgleda kao puruša, nego kao drugačiji tip bića, "kralj anahate", vrlo vješti i sposobni entitet ali vertikalno jako strogo omeđen, a sve što stvara dojam njegovog postojanja iznad te sfere je ostvareno kompliciranim metodama manipulacije i krađe tuđih stvari, a što može proći kad ima posla s inkarniranim bićima kojima je zbog interferencija koje stvara fizički mozak jako, jako teško razaznavati precizne nijanse stvari tako da sve sumnjivo pripišu svojim perceptivnim manjkavostima.

Sad će netko reći da gdje je tu Bog. Tu i mi i Sanat Kumar imamo isti problem, koji se svodi na to da je Bog temeljna stvarnost, i nikad ga nije moguće potpuno pomračiti i sakriti, dakle Bog prožima sve percepcije i sve emocije, ali problem je u pomiješanosti onoga što je Bog i onoga što je generator vezanosti i ludosti, i tom povezanošću se u ogromnoj mjeri bavi vedanta. Zašto je taj problem zajednički nama i Sanat Kumari? Njegov je problem da u svemu postoji Arijadnina nit koja vodi od iluzije do stvarnosti, ako si dovoljno beskompromisan, ako ti je želja dovoljno jaka i ako si u stanju biti gluh za pjesme sirena s kojima te on cijelo vrijeme bombardira. Naš problem je da je sve što se čini spasonosno na neki način prožeto s onim što je pogubno i iluzorno, tako da je zapravo užasno lako stvoriti vezanost prema nečemu što se doima kao aspekt Božanskog, a istovremeno je aspekt obmanjujuće sotonske sile. Sposobnost raspetljavanja tih stvari se zove viveka, i to nije trivijalna vještina.


1  http://memory-alpha.org/wiki/Telepathic_pitcher_plant
   http://www.youtube.com/watch?v=lZiOfOP9lFQ


Danijel Turina


toggle