Članak
ČLANCI

Anatomija prijevare

indeks


ninok je napisao:
> posredan s velikim delayom ***koji kontrolira opet netko drugi***....

E u tome je problem. To je ključni problem - ako ti delay između akcije i reakcije kontrolira zlonamjerna sila, to otvara takve mogućnosti prijevare i manipulacije da to svijet nije vidio. Ako dovoljno rastegneš taj delay, otvaraš mogućnost interpoliranja dodatnih efekata kojima cancelliraš "starije" momente, a kad to primjeniš rekurzivno, dobiješ beskrajno kompliciranu kašu u kojoj je trikovima pravednost okrenuta u vlastitu suprotnost.

Recimo, po osnovnoj teoriji za zlu akciju slijedi kazna, a za dobru nagrada. Recimo da se Sanat Kumari iz nekog razloga dopada da zla osoba ne bude kažnjena, a uz to želi izmanipulirati dobru osobu. Što on napravi? Produlji vrijeme reakcije zloj osobi, tako da ne bude kažnjena odmah, odnosno onoliko dugo koliko je SK potrebno da završi spletku. Osobno intervenira tako da ohrabri zlu osobu, veli joj da je sve u redu i da ju Bog voli. To u osnovi nije protiv doslovnog tumačenja dharme. Istovremeno dobroj osobi odgodi nagradu za dobra djela, i pošalje joj na naplatu kaznu za potpuno desetu, nepovezanu karmičku pizdariju od tko zna kada, ali predstavljenu kao povezanu s trenutnom situacijom. Dobra osoba se nađe u govnima. Dobra osoba ima dojam da je nešto krivo, i to protumači kao svoju grešku. Pokušava revidirati svoje postupke. Dakle, dobro protumači kao potencijalno zlo koje treba ispraviti. Ulijeće Sanat Kumar sa svojim forama - recimo, veli da bi dobra osoba trebala imati više suosjećanja prema drugima, baci par hintova. Dobra osoba to shvati u smislu da nije dovoljno suosjećala pa je zato uletila u karmički problem. SK to nije tako rekao, ali to je tako shvaćeno a on nije proturiječio tom tumačenju. Namjesti stvar tako da dobra osoba u svojoj zabludi poželi pomoći nekome kako bi razvijala suosjećanje. SK mu uvali karmičku retribuciju one zle osobe koja mu se, recimo, uvlačila u šupak pa ju želi regrutirati za svoje ciljeve. Tako kompliciranim manevrom:

  • zla osoba bude nagrađena za zlo djelo i zaključi da tako treba uvijek raditi
  • dobra osoba bude kažnjena za dobro djelo karmom zle osobe, i dovedena u zabludu zbog koje funkcionira kao mehanizam kojim vrag radi zlo.

Eto, to je između ostalog razlog zašto ja neću mirovati dok Sanat Kumar ne bude mrtav, sve što je on napravio uništeno, a svi njemu lojalni ubijeni.

Inače, svojedobno sam na par mjesta spominjao Sanat Kumarine igrice na temu simulacije dharme i karmičkih retribucija, a ovo sam imao na umu, samo što nije bilo prilike da to podrobnije objasnim.

E da, još nešto: način na koji "potroši" mrakove kao oružje.

Recimo da imaš zlotvora koji želi napraviti neko sranje, i to takvo koje je Sanat Kumari korisno; recimo mrzi avatara nekog drugog Puruše koji smeta Sanat Kumari. Recimo da taj zlotvor napravi grešno djelo. On bi za to trebao biti odmah kažnjen, da shvati da je u krivu. Tako to funkcionira po dharmi.

Što radi Sanat Kumar?

On za početak odgodi karmički udar tako da on više ne nosi relevantnu informaciju. Umjesto karmičkog udara, da mraku potvrdu da radi dobro i da je na pravom putu i pravoj strani. Ta informacija je uvijek nešto totalno neutralno i ambivalentno, ali što će mrak protumačiti kao nedvosmislenu potvrdu. Stvar mora biti ambivalentna ili neutralna kako Sanat Kumar ne bi bio kažnjen za zlodjelo protiv dharme - naime zabranjeno je mrakovima govoriti da su dobri i Bog je na njihovoj strani, ali "nije on kriv što je to tako shvaćeno - što ćeš, u njegovoj je prirodi da voli, a ljubav ne može štetiti; on je zapravo ljubavlju htio iscijeliti zlotvora". Konačni rezultat je da je zlotvor dobio potvrdu da je napravio dobro i da ga Bog podržava, a Sanat Kumar se izvukao od odgovornosti za to.

Dakle, zlotvor je napravio zlo. Kazna je odgođena. Umjesto kazne je stiglo nešto što je protumačeno kao potvrda od Boga da je na ispravnom putu. Zlotvor se tek sad ohrabri i nastavi raditi sto sranja. I onda dolaze one odgođene karmičke posljedice, i zlotvoru se sruši sav pakao na glavu, ali on to sve tumači kao mržnju zlih ljudi, astralni napad, smeće koje mu se slijeva s astrala zato što ga zli mrze zato što je dobar i na Božjoj strani.

Naravno, zlotvor koji mu je u službi vrlo brzo potroši sve "isposničke zasluge" i karmički se ireverzibilno upropasti, ali u međuvremenu je utrošio cijelu svoju životnu energiju kao svojevrsnu bojevu glavu usmjerenu prema Sanat Kumarinim neprijateljima, a kad se totalno potroši i nestane kao duša, Sanat Kumar će si već naći pet drugih takvih.


Danijel Turina


toggle